El passat dia 8 de desembre va tenir lloc a l’Espluga Calba la VII Fira Oleotèxtil on es va dur a terme un mercat per a donar a conèixer els productes de la cooperativa agrària juntament amb la cooperativa tèxtil, venent en aquesta última exemplars de jerseis de la nostra marca, STJOR.
En aquest esdeveniment van assistir prop de 800 visitants els quals van poder adquirir oli verd de qualitat i jerseis fets mitjançant la slow fashion o moda sostenible i, a més, van gaudir d’un vermut i bona música en directe. Enguany, a més, estava revestit d’especial importància, ja que l’any anterior, a causa de la situació sanitària de la COVID-19, va ser impossible realitzar la fira.
Què és la fira oleotèxtil?
Es tracta d’una fira convocada i duta a terme per la unió de dues cooperatives, la cooperativa agrària de la població que va vendre el primer oli verd i la cooperativa tèxtil, experts en la fabricació de jerseis de la marca STJOR, amb dissenys del televisiu Òscar Dalmau a preus rebaixats. La cooperativa, fa cinquanta-un anys que ofereix jerseis de màxima qualitat i produeix la seva pròpia línia de roba.
Cal assenyalar que totes dues cooperatives es van unir per a impulsar les seves produccions mitjançant la venda de productes de proximitat, és a dir, oferint oli i peces artesanals de la zona als visitants que van decidir acudir a la fira.
El Diari Segre va ser testimoni de tota la festivitat, recollint dades i informació de tot el que allí es va estar realitzant, així com de l’esperat mercat. Pots llegir l’article aquí.
La importància de les cooperatives
Les cooperatives posseeixen un paper important en l‘economia social, pel fet que són agents participants del desenvolupament econòmic i a què contribueixen a crear un important impacte social. Són presents en tots els sectors, a causa de la incapacitat del mercat i dels sectors públics i privats de satisfer unes certes necessitats de la societat i, més específicament, de grups vulnerables de població. D’aquesta manera pretenen crear noves formes d’organització que abastin tot el que altres organismes o sectors no toquen.
En la seva activitat es combinen objectius empresarials, econòmics i socials per a afavorir el creixement mitjançant l’ocupació, apostant per l’equitat social i la igualtat. Són la principal força d’impuls en zones rurals basant-se en el principi de solidaritat, el compromís amb les persones, generar ocupació i contribuir a l’estabilitat dels mercats econòmics.
I això mateix és el que es proporciona en la cooperativa tèxtil. Des de la seva creació en 1969, han apostat amb força per usar valors equitatius, defensant la igualtat, la transparència econòmica, el consum sostenible de productes, l’ús del comerç just o la igualtat de gènere, entre altres.
Apostem per productes de proximitat
Cada vegada més, per sort, existeix una major conscienciació de la necessitat de comprar productes de temporada i de la zona, ja que és sinònim de qualitat.
Aquest concepte fa referència a aquests productes produïts o creats artesanalment i que tenen una certa distància entre la producció inicial fins a la venda i consum final. Vinculat al producte de proximitat està el concepte de moda KM0; és a dir, no existeixen més de 100 km entre el producte fabricat i el punt de venda, i això també comporta al fet que a penes existeixin intermediaris que contribueixin a generar una major contaminació o pujada de preus.
En general, la cosa creada amb base a la proximitat té les característiques de frescor, qualitat, artesania i sostenibilitat. A més, aquest tipus de producció té una sèrie d’avantatges com són:
- Cuida el medi ambient. S’eviten els desplaçaments en vehicles i es redueix la contaminació ambiental. En adquirir productes locals, la distància entre l’origen i la venda és curta, per la qual cosa es produeix un menor impacte ambiental.
- S’ajuda a agricultors, ramaders i productors que són aquells que proveeixen a botigues de barri i petits comerços, fomentant així l’economia local.
- Atenció personalitzada. Amb aquest volum de vendes, en ser més reduït, els amos dels negocis solen ser experts, ajudant amb tot dubte i informació que es necessiti saber sobre el producte.
- Es produeixen menys residus plàstics. Ja que aquests productes, com no han de viatjar llargues distàncies, no necessiten tants envasos per a protegir-los.
Què vam poder veure a la Fira Oleotèxtil?
Durant la jornada es va poder veure tota mena de celebracions. Va començar amb un esmorzar popular i, posteriorment, actuació dels gegants loces. A partir d’aquí les nostres cooperatives començarien la seva labor de donar a conèixer els seus productes.
Després d’això, es van fer visites al Molí Vell, on es va poder degustar oli recentment premsat, així com tastos d’altres varietats d’olis de la zona. A més, aquest dia es podia adquirir l’oli guardonat amb els premis Spelunca.
A les 11 del matí, va començar el mercat de moda de proximitat STJOR en el qual els visitants podien adquirir les peces amb preus especials. A aquesta mateixa hora també es va organitzar una visita guiada i gratuïta al castell de la població, Castell de L’Espluga Calba. Així mateix, es va afegir un castell inflable perquè els més petits gaudissin del dia.
Una vegada arribat el migdia, va haver-hi menjada i actuacions musicals dutes a terme per gegants i grallers de l’Espluga Calba.
En general, l’esdeveniment va gaudir de gran èxit, amb una visita de més de 800 persones que van acabar encantades i van poder divertir-se amb activitats ideades per a totes les edats i per a tots els gustos.
Quina conclusió podem treure?
Una vegada acabat l’esdeveniment, no podem més que sentir-nos satisfets pels resultats obtinguts durant la celebració d’aquesta 7a fira i que hàgim pogut celebrar-la després de la cancel·lació l’any anterior a causa de la COVID-19. Volem agrair de tot cor a totes aquelles persones que es van acostar a conèixer i comprar productes per a contribuir amb nosaltres. Si no vas aconseguir la teva peça STJOR, no et preocupis, perquè pots comprar-la a la nostra botiga online: stjor.com . La nostra premissa sempre és el client i que aquest pugui gaudir, com nosaltres, de tot el relacionat amb la moda ètica.